Ett arbetsgivarintyg är ett viktigt dokument som du som företagare eller anställd bör ha koll på. Vi kommer att gå igenom vad ett arbetsgivarintyg är och hur det skiljer sig mot andra viktiga dokument som till exempel tjänstgöringsintyg och anställningsbevis. Arbetsgivarintyg krävs när en person söker A-kassa eller annan arbetslöshetsersättning.
Ett arbetsgivarintyg är en blankett där en arbetsgivare intygar den anställdes anställningstid, anställningsgrad och befattning. Ett arbetsgivarintyg kallas också i vardagligt språk för arbetsintyg eller löneintyg.
Om du som arbetsgivare ska skriva ett arbetsgivarintyg måste du att se till att några specifika punkter finns med på blanketten:
Det finns ingen tidsbegränsning enligt lag men det ska lämnas ut inom skälig tid efter det begärts. Som arbetsgivare bör du därför utfärda intyget så snart som möjligt.
Så fort en anställd slutar på en arbetsplats har den personen enligt svensk lag rätt att få ut ett arbetsgivarintyg från sin arbetsgivare. Själva arbetsgivarintyget används för att pröva personens rätt till ersättning samt för att beräkna hur stor den potentiella ersättningen ska vara. Arbetsgivarintyget som lämnas till A-kassan måste vara påskrivet av den senaste arbetsgivaren.
Ett begrepp som är lätt att blanda ihop med arbetsgivarintyg är tjänstgöringsintyg. Ett tjänstgöringsintyg är ett mer omfattande dokument än vad ett arbetsgivarintyg är och sträcker sig vanligtvis över en hel anställningsperiod till skillnad från arbetsgivarintyg som ska redogöra för de senaste 12 månaderna.
I dokumentet ska inte bara information om start- och slutdatum samt arbetsbefattningen finnas med, utan i ett tjänstgöringsintyg ska också specifika arbetsuppgifter beskrivas. Det är ovanligt att ha med något form av betyg eller omdöme på den anställdes prestationer. Skulle det efterfrågas är det i stället ett tjänstgöringsbetyg som ska utfärdas.
Ett annat begrepp som ofta förväxlas med arbetsgivarintyg är anställningsbevis eller anställningsavtal. Det finns helt klart en del likheter mellan arbetsgivarintyg och anställningsbevis men det finns också skillnader. Ett anställningsbevis eller anställningsavtal skapas när en anställning påbörjas medan ett arbetsgivarintyg vanligen skapas när anställningen avslutas. Ett anställningsbevis går inte att använda till ansökan om A-kassa. I ett anställningsbevis finns information om arbetstagarens anställningsvillkor såsom vilka förmåner och semestervillkor som gäller.
Hör av dig så återkommer vi snart.