Att överväga ombildning av en enskild firma till aktiebolag är ett steg som många företagare står inför när deras verksamhet växer och utvecklas. Detta kan vara ett strategiskt drag som kan innebära betydande skattemässiga och juridiska fördelar. I denna artikel utforskar vi nyckelfaktorerna för en lyckad ombildning, och svarar på frågorna när du ska överväga ett byte, hur det går till rent praktiskt och varför det kan vara en bra idé för dig som företagare.
Att ombilda din enskilda firma till ett aktiebolag kan vara ett strategiskt drag för dig som företagare. Övergången erbjuder flera potentiella fördelar som kan vara attraktiva beroende på ditt företags specifika situation och mål. De huvudsakliga skälen till varför det kan vara en god idé inkluderar:
{{cta}}
När vi förstått varför en ombildning kan vara fördelaktig behöver vi också för när i tiden ett byte till aktiebolag är lämpligt. Här finns det tyvärr inget universellt svar på, då omständigheterna varierar beroende på varje företags unika situation. Men två bra utgångspunkter som guida dig i beslutet brukar vara:
Om din enskilda firma genererar ett resultat som överstiger brytpunkten för statlig inkomstskatt (615 000 kr, 2024), är det oftast finansiellt fördelaktigt att gå över till ett aktiebolag. Detta eftersom du i en enskild firma beskattas för hela firmans resultat medan du i ett aktiebolag har möjlighet att välja hur mycket lön du vill ta ut. Dessutom kan du i aktiebolag välja att både ta utdelning till en lägre skattesats eller spara överskottet i bolaget.
Med andra ord kan du alltså i ett aktiebolag välja att ta ut lön upp till brytpunkten och sedan ta aktieutdelning på resterande belopp. Rent konkret betyder det att du betalar lägre skatt jämfört med om du hade gjort samma resultat i en enskild firma. Alltså bör du börja överväga en ombildning till aktiebolag när ditt resultat i din enskilda firma närmar sig brytpunkten.
När din enskilda firma börjar expandera och du tar in fler anställda brukar det också vara fördelaktigt att byta till aktiebolag. Detta framförallt av två anledningar:
Vi har gått igenom varför man bör överväga att omvandla sin enskilda firma till aktiebolag och när i tiden man bör göra bytet. Låt oss nu titta lite närmare på hur det går till, rent praktiskt.
Att ombilda en enskild firma till ett aktiebolag inleds med registreringen av aktiebolaget hos Bolagsverket, en process som smidigt kan genomföras kostnadsfritt via verksamt.se. Det är kritiskt att inte du inte avvecklar den enskilda firman förrän aktiebolaget är formellt registrerat.
För att ditt aktiebolag ska kunna startas krävs ett minimikapital på 25 000 kronor, som ska användas som insats för företagets aktier, tilldelade dess ägare – det vill säga dig och eventuella affärspartners.
Det är nödvändigt att aktiekapitalet, vare sig det är kontant eller består av egendom värdefull för verksamheten, är fullt insatt och bekräftat med ett intyg från banken, vilket i sin tur ska skickas in till Bolagsverket. Om du väljer att insatsen ska bestå av egendom eller inventarier är det viktigt att dess värde verifieras av en revisor för att det ska kunna accepteras som aktiekapital.
Dessutom måste det finnas en styrelse för att aktiebolaget ska kunna registreras. Styrelsen ska bestå av dig själv och minst en suppleant. För större verksamheter, med fler än 25 anställda, krävs det även att styrelsen inkluderar arbetstagarrepresentanter.
Ombildningen innebär i praktiken att aktiebolaget köper upp den enskilda firman – dess inventarier, varulager och eventuella skulder. Detta steg kräver en värdering, antingen baserat på marknadsvärdet eller det bokförda värdet. Här kan vi på Saldo och våra redovisningskonsulter erbjuda ovärderlig hjälp.
Valet mellan de två alternativen kommer ofta med både för- och nackdelar där man förenklat kan säga att ett köp till marknadsvärde innebär högre tillgångar i aktiebolag men eventuell högre vinstskatt i den enskilda firman, vilket drabbar dig som företagare. Ett köp till det bokförda värdet innebär i princip det motsatta. Tillgångarna i aktiebolag blir lägre men du som ägare undviker att betala en högre vinstskatt.
{{cta-2}}
Styrelsens godkännande av köpet är ett måste, vilket ska dokumenteras genom ett skriftligt beslut. Ett överlåtelseavtal upprättas sedan mellan den enskilda firman och aktiebolaget, detaljerande köpobjekten och priset. Detta avtal, som bokförs i både den enskilda firman och aktiebolaget, är viktigt för en korrekt övergång.
När köpet är klart och betalt ska du avregistrera den enskilda firman. Detta gör du genom att avsluta F-skatt, kassaregister, moms och, om tillämpligt, arbetsgivarregistrering.
Om den enskilda firman innehåller expansions- eller periodiseringsfonder kan dessa överföras till aktiebolaget, vilket betyder att du kan undvika beskattning i den enskilda firman. Detta förutsätter att du gör en egen insättning i företaget motsvarande 78% av det värde som finns kvar i fonden. Varför just 78%? Jo, för att det är värdet av beloppet som skulle finnas kvar efter att beskattningen gjorts.
I processen att ombilda en enskild firma till ett aktiebolag, är det också viktigt att förstå hur beskattningen i den enskilda firman kan påverkas. En central aspekt att beakta är behandlingen av inkråmet, vilket på redovisningsspråk betyder de tillgångar och skulder som överförs till aktiebolaget. Om dessa överförs till ett värde under marknadsvärdet, uppstår en beskattningssituation liknande den för ett eget uttag, som kommer baseras på marknadsvärdet.
Som med alla andra regler, finns det undantag som bekräftar den. Det går nämligen att överlåta tillgångar utan att bli beskattad för eget uttag. Undantaget som bekräftar regeln i det här fallet bygger på att beskattning sker när företaget byter bolagsform och att:
Vidare är det kritiskt att vara medveten om riskerna för ett så kallat förbjudet lån, vilket uppstår om tillgångarna vid tidpunkten för överföringen understiger skulderna. För att undvika ett förbjudet lån så måste du betala mellanskillnaden mellan skulderna och tillgångarna i samband med ombildningen.
Momsbehandling vid ombildningen kräver också särskild uppmärksamhet. När en enskild firma ombildas och samma verksamhet fortsätter inom det nya aktiebolaget, ska det inte tas ut någon moms. I de fall där inventarier eller kostnader för fastighetsprojekt är inblandade övergår ansvaret att justera ingående moms till aktiebolaget. Viktigt att notera är att regler för momsjustering primärt berör inventarier anskaffade under de senaste fem åren, där momsbeloppet överstiger 50 000 kronor.
Om moms är inblandat i samband med ombildningen är det viktigt att upprätta en detaljerad handling som inkluderar all nödvändig information för att kunna genomföra justeringen. Utan denna handling åligger fortfarande skyldigheten att genomföra en momsjustering hos den ursprungliga enskilda firman, även efter ombildningen.
Slutligen är det också värt att poängtera att din preliminärskatt inte kommer stämma efter att du avslutat din enskilda firma. För att undvika att du får en skatteskuld är det viktigt att uppdatera Skatteverket med en ny preliminär inkomstdeklaration som speglar den nya strukturen som aktiebolag. Detta är något som många ofta glömmer bort, så se till att lämna in en preliminär inkomstdeklaration så undviker du också risken för att få en onödig och tråkig skatteskuld.
Som ni märker är det många saker att tänka på när du ska ombilda din enskilda till ett aktiebolag. För att undvika onödig beskattning och få en bra start i ditt nya aktiebolag finns vi på Saldo här för att guida dig genom processen. Har du några frågor, vill bolla idéer eller ha hjälp med ombildningen av din enskilda firma är det bara att höra av dig, så tar vi det därifrån.
Vi kan redovisning. Hör av dig, så tar vi det därifrån.